Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
reizen op budget

Linsay en haar vriend reizen al een jaar fulltime met zo'n laag mogelijk budget.

Linsay: ‘Er wordt ons wijsgemaakt dat je fulltime moet werken om te (over)leven, maar dat is niet zo’

De redactie

Extreem zuinig reizen? Het kan! Linsay en haar vriend zijn samen fulltime op reis en doen dat met zo’n laag ­mogelijk budget.

‘Er werd mij met de paplepel mee­gegeven dat er maar één weg is in het leven: een appartement huren, een eigendom kopen, trouwen, kinderen maken en vooral heel hard en veel werken. Dus ik deed wat er van mij werd verwacht. Op mijn 21ste had ik een serieuze relatie en werkte ik van vijf uur ’s morgens tot één uur in de namiddag, om vervolgens vanaf de namiddag mijn bijberoep te kunnen uitoefenen. Dat resulteerde in een eigen woning en twee auto’s op de oprit. Voor de afbetaling dook ik elke maand flink in mijn portemonnee. Maar ik zat ook langs alle kanten vast en besefte dat dit niet het leven was dat ik voor mezelf wilde.

Meer geld = meer uitgeven

Sommige mensen zeggen dat hard werken wordt beloond, maar ik vond het alsmaar vreemder dat ­iemand in mijn plaats besliste wanneer en hoeveel ik moest werken. Iemand die altijd meer vroeg en daar minder voor teruggaf. Er wordt ons langs alle kanten wijsgemaakt dat je fulltime moet werken om te (over)leven, terwijl dat niet zo is. Anderzijds doen we het onszelf ook aan, want hoe reageren we als we promotie maken op het werk? Velen kopen een mooiere wagen, een groter huis of maken duurdere vakanties. Maar hebben we die zaken écht ­nodig of doen we dit eerder om aan de rest van de wereld te tonen wat we onszelf kunnen veroorloven?

We leven naar het budget dat binnenkomt. En wanneer er meer geld voorhanden is, kunnen we zogezegd meer uit­geven. Maar daardoor blijven we ook vastzitten in een bepaald stramien. Toen dat besef er kwam, schakelde ik de knop definitief om. Ik verkocht mijn huis en zorgde ervoor dat ik zo weinig mogelijk vaste kosten had, met als doel om zoveel mogelijk te (be)sparen.’

Onze rekening

‘Besparen heeft zijn vruchten afgeworpen, want intussen hebben mijn vriend Travis en ik al een jaar kunnen reizen, zonder te moeten vrezen voor een financiële crisis, terwijl we al 365 dagen geen cent hebben verdiend. We hebben er een sport van gemaakt om te reizen met een zo laag mogelijk budget, zonder te moeten inboeten. Canada en de Verenigde Staten waren wat duurder, maar sinds Mexico kunnen we onder een maandbudget van vijfhonderd euro per persoon blijven.

Canada en de Verenigde Staten waren wat duurder, maar sinds Mexico kunnen we onder een maandbudget van vijfhonderd euro per persoon blijven.

Momenteel zitten we in Guatemala, wat mogelijk nog goedkoper zal uitvallen, terwijl we niet uitsluitend op water en boterhammen leven. ­Rondreizen doen we met onze zelf omgebouwde camper, waardoor we zo goed als overal gratis kunnen overnachten. Elke dag een warme douche kunnen nemen, is geen prioriteit. Wij eten geen vlees meer en ook vis hebben we grotendeels uit ons dieet ­geschrapt om kosten te besparen. Elke cent die we uitgeven, wordt opgeschreven en maandelijks overlopen we alle uitgaven, om zo onze rekening te kunnen maken. Als we merken dat er veel geld naar brandstof ging, beslissen we om bijvoorbeeld wat trager te reizen en al zeker niet naar de toeristische trekpleisters te gaan. Ik heb geen behoefte meer aan dure shampoos en make-up, want zo goed als niemand ziet mijn gezicht.

Kostbaarder dan geld

Als je werkt en een keer naar de pedicure gaat, is dat pure verwennerij, maar nu word ik elke dag verwend en hoef ik die verwenmomentjes die bakken geld kosten niet meer. Er zijn zoveel manieren om zuiniger door het leven te gaan en hoe langer ik in deze levensstijl zit, hoe meer ik besef dat vrijheid en gezondheid het belangrijkste zijn. Tijd is zoveel kostbaarder dan geld. Dat laatste staat zelfs niet meer in de top drie, en hoewel we veel minder bezitten en de financiële riem aanspannen, is ons leven net veel waardevoller geworden. Eén ding is zeker: je bent pas écht rijk zodra je iets bezit dat je niet met geld kan kopen.’

Tekst: Marijke Clabots

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '