Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© TIM DE BACKER

‘Dankzij mijn flexi-job kan ik concerten en festivals afschuimen zonder aan mijn spaargeld te komen.’

Margo (28) heeft een flexi-job als supermarktmedewerker

Drie jaar geleden werd de flexi-job in het leven geroepen: een bijbaan die de mogelijkheid biedt om – zonder extra te worden belast – bij te verdienen in de horeca en detailhandel. Lezeres Margo maakt gretig gebruik van dat systeem. Naast haar voltijdse baan houdt zij er een tweede job op na.

‘Opvoedster is al anderhalf jaar mijn vaste job. Het is een baan die ik voltijds uitvoer, weliswaar met wisselende shiften, waardoor mijn werkschema er elke week anders uitziet. Vaak krijg ik lange shiften van elf uur per dag toebedeeld. Die zorgen ervoor dat mijn voltijdse werkweek gevuld is met drie werkdagen en ik daarna enkele dagen thuis ben. Verschillende vrienden van mijn hielden er al een tijdje een flexi-job op na, dus het systeem was me niet onbekend. Daardoor kreeg ik al snel het idee om er zelf ook een flexi-job bij te nemen.

Uiteraard waren de centen de sterkste motivatie om meer te gaan werken. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Als alleenstaande draai je in je eentje voor alle vaste kosten op en duurt het een stuk langer om een spaarboekje op te bouwen. Daarnaast leek het me ook gewoon heel fijn om iets compleet anders te kunnen doen dan de dingen waarmee ik dag in, dag uit bezig ben. Werken in de supermarkt leek me meteen een heel fijne flexi-job.’

Veranderende planning

‘Toen ik kort daarna nog eens binnenwipte in supermarkt De Spar in Hofstade, raakte ik er aan de praat met de bazin. Ik kende haar nog uit een ver verleden, toen ik als tiener een studentenjob had bij haar. Mijn plan om een flexi-job te gaan doen, kwam ter sprake. Omdat we elkaar toch al een beetje kenden, ging het daarna erg snel. Enkele dagen later mocht ik al beginnen. Voor mij was het vooral belangrijk dat de planning van mijn flexi-job perfect kon aansluiten op de erg onregelmatige uurroosters die ik krijg op mijn vaste job.

De ene week klus ik twee dagen bij op mijn flexplek, de andere week zien ze mij daar niet. De planning wordt van week tot week opgemaakt en bekeken. In mijn flexi-job ben ik in hoofdzaak aangenomen als kassierster. Van dat aspect van de job hou ik het meest, maar soms sta ik ook voor de reservekassa gepland en vul ik mee de rekken aan in de winkel of spring ik bij waar ze me nodig hebben.’

Veel sociaal contact

‘De supermarkt is groot, en daardoor zie ik aan de kassa heel wat mensen passeren. Dat vind ik heel boeiend. Als kassierster heb je veel sociaal contact en babbel je met Jan en alleman. Ik ben afkomstig uit de buurt, dus ik kom in de winkel of achter de kassa weleens bekende gezichten tegen, en dat is altijd plezant. De vrolijke gesprekjes in de winkel bieden ook altijd de perfecte afleiding van mijn dagelijkse job.

Na een uurtje achter de kassa denk ik meestal al niet meer aan de verslagen voor mijn vaste job, die vaak thuis nog liggen te wachten. Ik probeer de zorgen en bekommernissen waar ik in mijn hoofdjob mee af te rekenen krijg, zo weinig mogelijk mee naar huis te nemen, maar dat lukt me niet altijd. Dan is mijn flexwerk een welkome afleiding.

Onregelmatige agenda

Gemiddeld klus ik vier tot zes uur per week bij. Ik vraag ook steevast om me enkel op weekdagen in te plannen omdat ik in mijn hoofdjob al regelmatig weekendshiften krijg toebedeeld. Tot nu toe is dat nog nooit een probleem geweest. Er wordt altijd rekening gehouden met mijn wensen en onregelmatige agenda. De sfeer in de supermarkt is heel gemoedelijk en ik heb een goede verstandhouding met mijn bazen.

Dankzij het extra inkomen van mijn flexi-job is mijn inkomen aan het einde van de maand doorgaans 15 % hoger dan wat ik met mijn vaste job verdien. Dat geld besteed ik momenteel vooral aan concert- of festivaltickets voor de komende zomer. Ik ben een grote muzieken festivalliefhebber die overal graag bij is, zonder dat ik daarvoor aan mijn spaarcenten te moeten zitten.’

Horeca was geen optie

‘Omdat ik in mijn vaste job al regelmatig avondshiften moet draaien, was een flexi-job in de horeca geen optie voor mij. Ik wil af en toe ook nog eens een avond vrij kunnen zijn om naar een concert of festival te gaan of af te spreken met vriendinnen. Helaas moet ik nog altijd regelmatig afhaken als vriendinnen last minute beslissen om te gaan stappen.

Mijn sociaal leven lijdt soms onder mijn werk. Dat is niet aan mijn flexi-job te wijten, maar komt eerder door de onregelmatige shiften van mijn hoofdjob. Gelukkig toont mijn omgeving veel begrip. We vinden altijd wel een oplossing. Hoelang ik met deze flexi-job nog wil blijven doorgaan? Daar heb ik nog geen idee van. Ik zie voorlopig nog geen reden die belangrijk genoeg is om er een streep onder te trekken. Allicht zal een nieuwe liefde daar ooit wel verandering in brengen.’


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '