'De stroming was zo sterk dat ik bang was om meegesleurd te worden', getuigt ze.
Cassandre (31) woont in Pepinster: ‘De benedenverdieping stond ‘s ochtends volledig onder water’
48 uur hel. Volledige straten en dorpen in puin. Minstens 31 dodelijke slachtoffers. De schade die de overstromingen op 14 en 15 juli in Wallonië nalieten, is om stil van te worden. Cassandre (31) woont in Pepinster en vertelt hoe ook zij getroffen werd door het noodweer.
‘Ik woon samen met een vriend in een herenhuis. Op de gelijkvloerse verdieping heeft hij een tandartspraktijk. Ik was woensdagochtend aan het werk toen ik te horen kreeg dat de naburige steden aan het overstromen waren, maar dat er in onze straat niets te zien was. Tot 11u30, want toen stond ze plots wel onder water. Ik reed naar huis en mijn huisgenoot annuleerde zijn afspraken, maar we raakten nog niet meteen in paniek. Twee uur later begon het water plots razendsnel te stijgen en sloeg de paniek wel toe. We parkeerden onze auto’s op een hoger gelegen plek om te voorkomen dat ze zouden wegdrijven en liepen daarna terug naar huis omdat we nergens anders terechtkonden.’
Geen hulp
‘Rond 20u stond het water in onze straat een dikke meter hoog. Ondanks de ondergelopen kelder en de dertig centimeter water in de tandartspraktijk werden we gerustgesteld, want het waterpeil leek te dalen. Omdat we geen elektriciteit hadden en niemand konden bereiken, gingen we rond 22u30 met een gerust hart slapen. Maar toen we de volgende ochtend wakker werden, was het water helemaal tot de eerste verdieping gestegen. De hele benedenverdieping stond onder water, iets verderop zagen we huizen instorten, de tuin leek wel een zwembad en de straat een twee meter diepe wilde rivier die auto’s en brokstukken meedogenloos meesleurde. We konden nergens heen en hulp kwam er niet, omdat de toestand te gevaarlijk was. Maar ondertussen steeg het waterpeil nog steeds uur na uur. De stress escaleerde en nam de bovenhand.’
We liepen terug naar huis omdat we nergens anders terechtkonden.’
‘Gelukkig werden we niet veel later opgepikt door een van de buren die met een tractor de inwoners van Pepinster aan het evacueren was. We baanden ons tussen de drijvende meubels een weg naar buiten en liepen de voordeur uit, waar het water zo’n 80 centimeter hoog stond. Hallucinant!’
‘De stroming was zo sterk dat ik bang was om meegesleurd te worden. We werden naar een school in een nabijgelegen dorp gebracht, nu woon ik tijdelijk veilig en droog bij mijn ouders. Ik heb nog geen idee hoe groot de schade is, maar ik denk en hoop dat de meeste van onze persoonlijke bezittingen gelukkig gespaard zijn gebleven. In een zijstraat stond het water tot aan de tweede verdieping. Daar is alles wel vernield. Ik probeer de dingen in perspectief te plaatsen en prijs mezelf gelukkig dat ik nog leef.’
Zo kan jij je steentje bijdragen:
- Rode Kruis-Vlaanderen opende een rekeningnummer waarop je geld kan storten dat integraal naar de reddingswerken in de getroffen gebied gaat. ‘Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kunnen er vanaf nu giften gestort worden die zullen gebruikt worden om concrete hulp te bieden aan de getroffenen van de ramp’, aldus het Rode Kruis aan VRT NWS. Meer info vind je op rodekruis.be/helpenhelpt.
- Wil je zelf helpen in de getroffen gebieden, dan kan je je aanmelden op het vrijwilligersplatform van Rode Kruis-Vlaanderen. Dat doe je op crisisvrijwilligers.rodekruis.be.
- Op het hulpplatform aidehulp14-7.com kan je een financiële gift doen, spullen gratis aanbieden en/of je aanmelden als vrijwilliger.
- Check lokale Facebookpagina’s om te achterhalen waar er een inzamelpunt bij jou in de buurt is. Denk ook aan het doneren van onder meer maandverband, tandpasta, opladers, dierenvoeding,... Op de Facebookpagina Wateroverlast : hulp geboden/gezocht! vind je updates over inzamelpunten, aan welke spullen er momenteel veel nood is en waar je kan helpen.
- Heel wat kampen werden door het noodweer afgelast. Daarom zijn jeugdbewegingen momenteel nog op zoek naar andere locaties waar hun kamp wel zou kunnen doorgaan. Heb je een terrein beschikbaar, dan kan je je registreren op opkamp.be. Wil je kampeermateriaal aanbieden, dan kan je je registreren via vlaanderen.be.
Vertaling: Jolien Meremans
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier