1. Dé vraag: ‘Wat als ik vandaag zou shoppen...’
Voor je aan orde denken kan, moet je eerst voldoende kleerkastruimte hebben. Weg met oude troep dus. Die bandsweater die twee jaar geleden jouw favoriet was, hangt nu vooral stof te verzamelen. Dé vraag die je jezelf moet stellen om te kiezen wat weg kan en wat je bijhoudt: ‘Als ik vandaag ga shoppen, zou ik dit dan kopen in de winkel?’ Ja? You have a winner. Nee: naar de kringwinkel ermee!
2. Weg met body-image-stress
Heb je nog altijd jurkjes hangen die fantastisch stonden toen je vijf jaar geleden tien kilo lichter was? Je bent niet de enige. De kans is groot dat je jezelf sust met het idee: ‘Ik hou het maar bij. Op een dag ben ik weer net zo slank als op mijn zestiende.’ Yep, en eenhoorns met glittermanen bestaan. Let’s face it: het doorsneelichaam verandert gewoon met ouder worden. Bovendien, mocht je opnieuw dat killerlijf hebben, is de kans behoorlijk klein dat je jurkjes van talloze seizoen geleden zal dragen. Wedden dat je dat herwonnen lijf wil vieren met some serious shopping?
3. Het doel: de helft minder
Wil je er echt werk van maken? Halveer dan de inhoud van je kleerkast. Heb je vier kasten, dan wordt het jouw doel om er twee van te maken. Heb je er maar eentje, die wel tot de nok vol gepropt is? Dan wordt het er eentje waar alle kleding kan ademen. Realistisch? Ja. Newsflash: gemiddeld dragen vrouwen slechts zo’n 20% van hun kleerkast. Voilà, punt gemaakt.
4. De truc met de omgekeerde kapstok
Nog altijd niet zeker wat je wil houden en wat niet? Doe dan de omgekeerde-kapstok-truc. Als je een kledingstuk gewassen hebt en terug in de kast hangt, draai je de kapstok in de tegengestelde richting ten opzichte van de rest van je kleerkast. Na enkele weken/maanden kan je zo in één oogopslag zien wat je draagt en wat nooit.
5. With a little help from my friend
Wie weet er eigenlijk nog beter dan jij wat jouw stijl is en wat eerder ‘trademark-jij-vijf-jaar-geleden-nostalgie’? Jouw beste vriendin. Roep haar hulp in, zeg haar dat ze echt eerlijk mag zijn en de kans is groot dat je zelfs nog maar een derde van je kleding overhoudt.
6. Hang wat gehangen moet worden
Hang jurkjes, jumpsuits, bloezen, vesten en rokken op een kapstok. Vouw je ze op, dan is de kans groot dat je ze amper draagt, omdat je vergeten bent dat je ze had, of geen zin hebt om ’s ochtends 10 minuten te strijken.
7. Ik zie, ik zie wat jij...
Doorzichtige opbergers zijn een handige tool om je lingerie, kousen, mutsen en panty’s in te bewaren.
8. DIY’en met schoendozen
Fancy schmanzy opbergers kopen is een optie. Maar evengoed kan je schoendozen gebruiken om lades en legplanken verder onder te verdelen.
9. Vul wat gevuld kan worden
Reiskoffers kunnen perfect dienstdoen als opbergers voor je zomerkleding tijdens de wintermaanden en omgekeerd. Ook skikleding en verkleedoutfits kunnen er tijdens hun 51 ongebruikte weken in vertoeven. Grote handtassen zijn de perfecte opbergers voor je kleinere tasjes en in je strandtas verzamel je al je bikini’s en badpakken.
10. De magie van de pvc-buis
Nooit gedacht dat we jou ooit een pvc-buis zouden aanraden. Bij deze. Zaag de buis in stukjes die rechtop kunnen staan in je lade. De buisjes zijn ze de perfect opbergers voor sjaals en dassen.
11. Het is de binnenkant die telt
Al ooit eens overwogen om de binnenkant van je kastdeur te gebruiken? Zoveel onbenutte bergruimte! Bevestig kapstokjes op de binnenkant en hang er jouw collectie sjaals, je cirkelkapstokken met riemen of je hoeden aan.
12. SOS shoezilla
Gaan we je nu verkondigen dat je ook jouw schoenencollectie moet halveren? Er zijn grenzen aan onze opruimwoede. Efficiënter opbergen kan wel, door oude wijnkisten te gebruiken als schoenopbergers en die onder je bed of kast te schuiven.
13. Plooi en bewaar verticaal
T-shirts, broeken, truien, sommige rokken en ondergoed zijn dankbaar vouwmateriaal. Schrik van de wankelende Jenga-toren? Sorteer je vouwsels voortaan verticaal in de lade. Zo win je aan ruimte, vermijd je instortende torens en heb je een perfect overzicht over al je origamiwerk.
14. Soort zoekt soort
Hang rokken bij rokken, jurken bij jurken. Sorteer vervolgens per kleur, zo weet je beter wat je in je kast hangen hebt en gaat het samenstellen van die outfit plots stukken sneller. Extra handig is het ook wanneer je ‘avondje uit’-stuks een afzonderlijk plekje geeft, net als formelere outfits, casual-zondag-stuff en je vuile-werkjes-stuks.
15. Licht in de duisternis
Orde houden in je kleerkast wordt zoveel makkelijker wanneer je lichtjes in je kasten bouwt. Ledjes in witte tinten scheppen – beter dan hun gele soortgenoten – optimale klaarheid in je kast.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier