De supermaan: 3 mythes ontkracht
14 November 2016
Bijgewerkt: 20 September 2021
Daar is de volle maan, daar zijn de mythes! Om half 6 vanavond verschijnt de allergrootste supermaan van deze eeuw aan de hemel. En zoals steeds brengt die weer een resem mythes met zich mee. Maar wat is ervan waar?
Vanavond om half 6 is daar het moment suprême: dan staat de grootste maan van deze eeuw aan de hemel. Zo’n zogeheten supermaan brengt ook steeds weer heel wat oude mythes naar boven. Feit of fabel? Wij zochten het uit.
1. De menstruatiecyclus wordt beïnvloed door de maan
Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 29 dagen, zo ook de cyclus van de maan. Vroeger gingen vrouwen af op de stand van de maan om in te schatten wanneer ze hun regels zouden krijgen.
Beide cycli mogen dan wel even lang duren, er werd nooit wetenschappelijk bewijs gevonden dat de maan ook effectief invloed heeft op de menstruele cyclus. Het is dus niet omdat het volle maan is, dat meer vrouwen hun maandstonden krijgen dan op andere dagen.
via GIPHY
2. Vrouwen hebben meer kans om te bevallen bij volle maan
Ongetwijfeld de meest gehoorde mythe bij volle maan: er zouden meer kinderen geboren worden. ‘Een bakerpraatje’, aldus weerman Frank Deboosere. Het geboortecijfer zou ongeveer even hoog liggen op andere dagen van de maand.
Wél blijkt uit een Indiaas onderzoek dat baby’s die verwekt worden bij volle maan vaker jongetjes zijn. Volgens de studie zou de maan de samenstelling van het vaginale vocht beïnvloeden, en zo een invloed hebben op het geslacht van het kindje.
via GIPHY
3. Een volle maan zorgt voor een onrustig gevoel
Hoewel er nooit een wetenschappelijke verklaring werd gevonden, zeggen veel mensen zich ‘anders’ te voelen wanneer de maan vol aan de hemel staat. Ze zouden onrustiger en prikkelbaarder zijn. In sommige steden trekken meer politiepatrouilles de straat op, omdat er meer oproer zou ontstaan bij volle maan.
Mensen die lijden aan epilepsie hebben meer kans op een aanval, maar dat valt dan weer te verklaren door het feit dat de nacht meer verlicht is. Dat is ook de reden waarom velen minder (goed) slapen bij volle maan.
via GIPHY
Bron: Libelle
Lees ook: