Luchtige kaashapjes
Voor 4 personen
115 g boter • 2 theelepels zout • 1 theelepel suiker • 125 g bloem • 125 g geraspte gruyère • 50 g geraspte parmezaan • snufje geraspte nootmuskaat • 4 eetlepels fijngesneden kruiden (bv. bieslook en dille) • ¼ theelepel paprikapoeder • 5 eieren
Zo gemaakt
- Doe de boter in een pannetje met 2,5 dl water, het zout en de suiker. Breng aan de kook en haal van het vuur zodra de boter is gesmolten. Voeg dan in één keer de bloem toe en roer goed met een houten lepel, tot je geen bloem meer ziet.
- Voeg dan de kaas toe (hou wat apart voor de garnering), peper, nootmuskaat, de fijngesneden kruiden en het paprikapoeder. Zet weer op het vuur en roer ± 4 minuten tot het deeg loskomt van de randen. Haal opnieuw van het vuur. Laat even afkoelen en voeg dan 4 eieren toe. Roer na elk ei even goed door.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep het deeg in een spuitzak. Spuit toefjes deeg op de bakplaat (zo’n 2,5 cm van elkaar). Maak je vinger nat en strijk telkens het oppervlak glad.
- Klop het overgebleven ei los met wat water en bestrijk elk toefje hiermee. Bestrooi met de achtergehouden kaas en zet 20 à 25 min. in de oven. Eet ze het liefst warm op.
Knapperige croque met vijgen
Voor 4 personen
12 dunne sneetjes stokbrood (schuin gesneden) • boter • 200 g geraspte, Hollandse kaas • 4 verse vijgen, in dunne plakjes • 2 eieren • 2 kopjes panko (Japans paneermeel, bij de Aziatische producten in de supermarkt) • olijfolie
Zo gemaakt
- Beleg 6 beboterde sneetjes stokbrood met de helft van de geraspte kaas. Verdeel hierover de plakjes vijg en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Druk aan met de rest van de beboterde sneetjes stokbrood.
- Klop de eieren los in een kom. Wentel elk broodje eerst in ei en dan in panko. Leg alle broodjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met wat olijfolie.
- Zet 15 à 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
Pittige minisoufflé
Voor 4 personen
2,5 theelepels zachte boter • 1 eetlepel parmezaan • 1 eetlepel bloem • 3/4 dl melk • snufje grof zeezout • snufje paprikapoeder • 1 eidooier • 2 eiwitten • 75 g pittige geraspte kaas
(bv. oude, Hollandse brokkelkaas of cheddar)
Zo gemaakt
- Beboter de binnenkant van 4 kleine, ronde ovenschaaltjes met ½ theelepel boter en bestrooi met de parmezaan. Zet ze even in de koelkast.
- Smelt de rest van de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer goed. Laat 1 minuut bakken en voeg dan de melk toe. Roer goed en laat indikken. Breng op smaak met zout en paprikapoeder.
- Haal van het vuur en klop de dooier erdoor. Klop de eiwitten stijf. Voeg een beetje opgeklopt eiwit toe aan het deeg, samen met de helft van de kaas. Roer goed en spatel er dan voorzichtig de rest van de kaas en de eiwitten door. Verdeel dit over de 4 ovenschaaltjes (vul ze voor 2/3).
- Zet 18 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven, tot de soufflés mooi gerezen zijn. Serveer meteen.
Mascarponefondue met fruit
Voor 4 personen
1 pot mascarpone • 2 eetlepels zoete, witte wijn • 2 eetlepels bloemsuiker • paar druppels rozenwater (bij de bakproducten in de supermarkt) • paar perziken (of pruimen, appels, peren...) • paar koekjes
Zo gemaakt
- Meng de mascarpone met de zoete wijn, de bloemsuiker en het rozenwater. Verdeel over potjes.
- Snij het fruit in plakjes en serveer bij de fondue, samen met de koekjes.
Mij mag je élke dag kaas geven. Wist je trouwens dat kaas verslavend kan zijn? Maar van deze pastagerechten krijg ik ook het water in de mond. En een lekkere burger sla ik ook zeker niet af.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier