Na fair fashion verdiept Ellen Kegels zich nu ook in fair food.
RECEPT: Peruviaanse ceviche uit ‘#LNFairfood’, het kook- en lifestylebook van Ellen Kegels
Laura Vansweevelt
Web- en reportagejournalist
Web- en reportagejournalist
7 October 2016
Bijgewerkt: 20 September 2021
Ellen Kegels is duidelijk geen onetrickpony. Na fair fashion, verdiept de jonge onderneemster zich nu ook in fair food. Op 12 oktober komt haar nieuwe kook- en lifestyleboek '#LNFairfood' uit en wij mogen al een recept vrijgeven: zó maak je Ellens Peruviaanse ceviche.
Ceviche – spreek uit als seevietsjee – is een rauwe visschotel waarbij de vis eerst wordt gemarineerd in citroen- en limoensap en daarna op smaak gebracht met o.a. zout en chilipepers. Na talloze keren in Peru te zijn geweest, creëerde Ellen haar eigen versie van het typisch Peruviaanse gerecht, dat uiteraard niet kon ontbreken in haar boek ‘#LNFairfood’.
Wat heb je nodig voor Ellens ceviche?
- 100 g gekookte roze garnalen (grootste maat)
- 100 g sint-jakobsvruchten
- 100 g kabeljauw
- 100 g inktvisringen
- 1 heet rood pepertje, ontpit en in fijne ringetjes
- 1 rode ui, in schijfjes
- 1 cm gember, geschild en geraspt
- sap van 6 limoenen
- 6 passievruchten
- 1/2 mango, geschild en ontpit
- 1 tomaat, ontpit
- 1/4 komkommer
- 1 bosje koriander, de helft fijngehakt
- 1 blikje kokosmelk
- 50 g cashewnoten
- 50 g sesamzaadjes
- 1 el vissaus
- 1 el sesamolie
- 1 el sojasaus
Hoe maak je het?
Snij de verse kabeljauw (ontdaan van graten en vel) in blokjes van 3 cm. Verwijder het darmkanaal van de roze garnalen. Spoel de inktvisringen goed af onder koud water en dep droog. De sint-jakobsvruchten mag je in hun geheel houden. Meng de vis met de rode ui, de rode peper en de gember. Laat even rusten in de koelkast. Voeg het limoensap en het vruchtvlees van de 6 passievruchten, de vissaus, de sesamolie en de helft van de koriander aan de kokosmelk toe. Laat 2 minuutjes rusten. Snij de mango en de tomaat in fijne reepjes. Snij de komkommer in heel fijne schijfjes. Rooster de cashewnoten en de sesamzaadjes apart in een droge pan zonder olie. Giet het kokosmelkmengsel bij de gemarineerde vis en schep voorzichtig de mango, tomaat en komkommer erdoorheen. Werk af met de geroosterde cashewnoten, sesamzaadjes en enkele blaadjes koriander.
Boek én foodgamma
Ellen is al van jongs af aan geïnteresseerd in voeding. Zo eet ze vooral plantaardige en biologische voedingsmiddelen vrij van lactose, tarwe en vlees. Bovendien is de oprichtster van LN Knits grote fan van superfoods. Voor haar label reist ze vaak naar Peru, waar eten altijd een feest is. In navolging van haar fair fashion labels, wil Ellen nu ook iets soortgelijks doen voor de Peruviaanse voeding.
Naast haar boek '#LNFairfood', dat op 12 oktober uitkomt, start Kegels ook met haar eigen #LNFairfood-gamma, in samenwerking met Solid International en Quitho. Via deze manier wil ze de boeren in Peru een eerlijk loon bieden in ruil voor hun harde werk.
Het gamma zal o.a. quinoa en maca bevatten en zal net als haar boek vanaf 12 oktober te koop zijn in de LN Knits-flagshipstore en verschillende conceptstores, en ook online op www.lnknits.com.
'#LNFairfood' verschijnt bij WPG Uitgevers en kost € 24,99. Het ideale cadeau voor onder de kerstboom, lijkt ons!
Meer gezonde recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier