1. Brainstorm met jezelf
Zondag is een goede dag voor een brainstorm. Neem een vel papier, je laptop en een paar magazines en boeken erbij, en laat je inspireren. Begin met het noteren van ideeën voor vlogs en stop pas als je genoeg materiaal hebt voor tien video’s. Lijkt dat je wat geforceerd? Doe dan zoals Kevser Marasligil van Waddupitskev. Zij heeft altijd een notitieboekje op zak waarin ze haar ideeën opschrijft. ‘Ik laat me inspireren door alles en iedereen. Mijn beste ideeën ontstaan op de trein of in de zetel voor de televisie’, legt de Vlaams-Brabantse vlogster met Turkse roots uit.
2. Maak een planning (en hou je eraan)
Zorg ervoor dat je altijd voor loopt met plannen. Dat hoeft geen maanden op voorhand te zijn, maar wanneer je al voor drie weken video’s hebt klaarstaan, is de kans kleiner dat je in paniek raakt als je even geen inspiratie hebt of het gewoon te druk hebt om te vloggen. Wanneer er iets belangrijks te melden valt, kan je nog altijd in je planning schuiven.
3. Verdiep je in de wondere wereld van SEO
SEO staat voor Search Engine Optimization: het optimaliseren van je vlogs, zodat ze worden gevonden wanneer iemand ze zoekt via bijvoorbeeld Google. Zo is het cruciaal om onder aan je video een uitgebreide beschrijving toe te voegen, en ook tags zijn onmisbaar. Gebruik simpele sleutelwoorden zoals ‘recept’ en ‘beauty’.
4. Verveel je publiek niet
Be your own worst critic. Als je je video herbekijkt en er zelf niet warm van wordt, zal het je kijkers waarschijnlijk ook niet interesseren. Wees open en spontaan. Vertel wat persoonlijke dingen over jezelf, maak al eens een mopje. Dat maakt je vlogs interessanter en zo zullen mensen ook eerder geneigd zijn om je kanaal vaker te bezoeken. Raak niet in paniek wanneer je eerste reeks vlogs niet meteen een schot in de roos is. ‘Je USP (Unique Selling Proposition, nvdr.) kan je misschien niet meteen vinden, maar dat is niet erg. Ga er niet naar op zoek, het komt vanzelf bovendrijven’, stelt Kortrijkzaan Hannes Coudenys van de gelijknamige vlog gerust.
5. Beschouw je vlog als een uithangbord
Maak je kanaal aantrekkelijk, zodat kijkers je onthouden en terugkomen naar je merk. ‘Ik besteed niet alleen veel aandacht aan de inhoud, maar bewerk mijn vlogs ook steeds met muziek of speciale effecten voor die unieke personal touch’, vertelt Pauline Rensonnet, het gezicht van de Vlaamse vlog Lifestyle Spot. Verder is het belangrijk een visuele identiteit te creëren (een mooie header boven aan je kanaal, een thumbnail voor je video’s) en die lijn door te trekken naar je socialemediakanalen. Jezelf onderscheiden door middel van een bepaald handelsmerk is dé truc om op te vallen in de massa.
6. Bouw een band op met je publiek
Vraag de kijker of hij ver zoekjes of vragen heeft en reageer altijd op commentaren. Niet alleen onder aan de video op YouTube, maar ook op sociale media. Interactie is van levensbelang wanneer je een band wil opbouwen met je publiek ‘want zonder kijkers zouden wij, vloggers, niet eens bestaan’, aldus de Brusselse Aurela Skandaj van de lifestylevlog Aurela.
Een goede tip van Pauline van Lifestyle Spot is om af en toe een Q&A (questions and answers, nvdr.) te organiseren. Op Snapchat en Instagram lanceert Pauline om de zoveel tijd een oproep, waarna ze de leukste vragen beantwoordt in een vlog. Op die manier leert het publiek je beter kennen en tegelijkertijd toon je dat je naar je kijkers luistert en hen apprecieert, wat de band alleen nog maar versterkt.
7. Remember: kwaliteit gaat boven kwantiteit
Ook online geldt de aloude regel less is more. Je uploadt beter wekelijks een leuk en interessant filmpje dan vier keer per week vlogs zonder substantiële inhoud te posten. ‘Laat aan het eind van je video weten wanneer de kijker een nieuw filmpje mag verwachten. Zo heeft hij meteen een reden om terug te keren naar je kanaal, of zich zelfs te abonneren’, adviseert Bruxelloise Axelle Blanpain, bekend van de Engelstalige vlog Style Playground.
Benieuwd naar ons online talent? Van 19 tot 23 september kan jij meestemmen op jouw favoriet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier